Viktiga saker att tänka på när du reser med din hund

Resa-med-hundar

Nu är semestern slut och det börjar närma sig regn, rusk och kyla i Sverige. Även om sommaren har varit väldigt varm här hemma så är vi många som börjar planera resa inför hösten och vintern. I år ska jag vara borta en längre period och vill därför ha med mig hunden. Jag gjorde lite research om vad som gäller när man reser med sin hund som jag delar med mig av, b.la vaccinationer, försäkringar och transportburar.

 

Det finns olika regler i olika länder. Men rent generellt gäller följande:

  • Din hund ska vara ID-märkt

  • Din hund ska ha en giltig vaccination mot rabies

  • Din hund ska inneha EU-pass för sällskapsdjur

  • Din hund ska anmälas till Tullen (föras in till Sverige via tullplats)

 

Kolla med landets ambassad vad som gäller för att ta med dig din hund. Information om vad som krävs för att ta med sig en hund in i Sverige finns på Jordbruksverkets hemsida.

Flygresan

Varje flygbolag har sin egna regler vad gäller flygning med hund. Det är därför viktigt att alltid kolla upp vad som gäller för det bolag man flyger med. Här kommer lite allmän information.

 

Om din hund är liten kan du ha den som handbagage. Då krävs att hunden transporteras i en speciell bur. Tänk på att man bara får ha med sig ett handbagage och hunden utgör alltså det.

 

Får inte hunden flyga som handbagage får man checka-in och hunden får flyga i lastutrymmet. Hundar som ska resa i lastrummet får åka i en speciell avdelning där temperaturen och lufttrycket är detsamma som inne i kabinen.

 

Det finns ofta begränsat antal platser för djur på plan. Se därför till att boka din flygresa i god tid för att vara säker på att få plats.

 

Det finns bestämmelser hur mycket hund plus bur får väga, detta bestämmer flygbolagen själva. Så kolla alltid vad som gäller med ditt flygbolag innan avresa och ha måtten på din bur framme när du pratar med flygbolaget. Flygburar och kabinväskor till bra pris kan du hitta här.

Hundförsäkring utomlands

Precis som med flygbolagen har försäkringsbolagen egna regler och villkor för hundar som vistas utanför Sverige. Hundförsäkringar finns dessutom ofta i olika variationer, t.ex liten, mellan och stor. Beroende på vilken man har kan det skilja sig, det vanligaste är att hundförsäkringen gäller i 30 dagar inom EU. Men vissa erbjuder upp till ett års skydd utomlands.

 

Att ha andra försäkringar i samma bolag, exempelvis hemförsäkring, kan vara avgörande för hur hunden är skyddad utomlands.

 

Efter 30 dagar (eller den tid som gäller för din försäkring) kan man behöva utökat skydd, något som försäkringsbolag ofta erbjuder sina kunder. Kontakta alltid ditt försäkringsbolag innan avresa för att ta reda på vad som gäller.

 

Vill du läsa recension och jämföra vad som ingår i olika hundförsäkringar och vad det kostar kan du göra det här.

Vad gäller inom EU?

I EU finns gemensamma regler införsel av hundar, följande gäller:

  • Hunden ska vara id-märkt

  • Hunden ska ha en giltig vaccination mot rabies

  • Hundar som reser till Storbritannien, Irland, Finland och Malta ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask

  • Djuret ska ha EU-pass för sällskapsdjur

 

De här kraven gäller om hunden ska med sin ägare på t.ex semester, utställning eller resa för parning, samt om hunden ska flytta utomlands med sin ägare. Om hunden ska säljas eller på annat sätt byta ägare efter utförsel från Sverige så gäller andra regler.

 

Du kan alltid vända dig till veterinärmyndigheten i det land du planerar att resa till om du är tveksam till något villkor.

ID-märkning

För att föra in en hund till annat EU land eller annat land med EU villkor så måste hunden vara id märkt med ett ISO-mikrochip. Om din hund kontrolleras vid gränsen och mikrochipet inte är läsligt vid kan hunden avvisas till det land den kom ifrån.

 

Undantag från detta är hundar som har en läslig tatuering som enligt intyg är gjord för 3 juli 2011. I det fall behöver din hund inte märkas om med mikrochip.

Giltig vaccination mot rabies

Din hund måste vaccineras mot rabies. Det första hunden får är grundvaccination som bygger upp skyddet och består av en eller två sprutor. Hunden måste vara ID-märkt innan vaccination och minst 12 veckor gammal. Efter godkänd vaccinering måste du vänta 21 dagar från den senaste sprutan innan du kan resa med din hund.

 

Giltighetstiden för vaccinet varierar från land till land och vaccin till vaccin. I hundens pass står giltighetstiden för det landet där vaccinationen utförs. Giltighetstiden varierar från land till land och vaccin till vaccin. Du måste följa vaccintillverkarnas rekommendationer för omvaccination i det land du befinner dig.

 

För att kunna fortsätta resa med din hund måste du se till att omvaccination sker innan sista giltighetsdagen som står i hundens pass. Sker omvaccinationen inom giltighetstiden så behöver du inte vänta 21 dagar innan nästa resa. Däremot om vaccinationen sker efter att giltighetstiden gått ut, så krävs att du väntar 21 dagar. Detta är för att det då räknas som en ny grundvaccination.

 

Hundar som reser till Malta, Storbritannien, Irland och Finland

För hundar som ska resa till Malta, Storbritannien, Irland eller Finland krävs att dom avmaskas från mor rävens dvärgbandmask.  Detta ska utföras av en veterinär och ska dokumenteras i passet. Avmaskningen måste ske högst 120 timmar och minst 24 timmar innan avresa. Hundar som pendlar till Finland har speciella bestämmelser som du kan läsa mer om här.

Hunden ska ha EU-pass

Hunden måste inneha ett EU-pass där veterinär kan föra in och signera de behandlingar som utförts. Vaccination och avmaskning är exempel på behandlingar som ska stå i hundens pass.

Utanför EU

Det finns inga samlade krav för att resa med hund utanför EU. Det är upp till varje enskilt land vilka regler och villkor som gäller. Kolla med landets veterinärmyndighet om det finns särskilda krav för införsel av din hund, be om att få skriftlig information så att det inte blir missförstånd. Vaccination, avmaskning eller provtagningar kan exempelvis vara krav i vissa länder.

 

Hundpensionat eller hundvakt

Om man inte måste ha med sig sin hund på resan så är det i många fall bättre att lämna in den på ett hundpensionat. Kolla så att hundpensionatet är rent och fräscht och att personalen är lämplig. Fråga gärna ditt försäkringsbolag om det är några speciella regler när du lämnar bort din hund eller om det ingår i din försäkring.

 

Känner man sig inte trygg med ett hundpensionat så kan man givetvis skaffa hundvakt på annat sätt. Fråga om någon vän som känner din hund sen tidigare om den personen kan ta hand om din hund under tiden du är iväg. Reser man bara för sin egen skull så har hunden inte mycket glädje av det och det är bättre att den får stanna “hemma”.

 

Ska man däremot på utställning, reser för parning eller om man har ett boende utomlands och ska vara borta en längre tid, så vill man gärna ha med sin lurviga vän.

 

Vill du ha mer information om att resa utomlands med din hund så kan du läsa dessa sidor:

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/resorochtransporter/hundarkatterochillrar/hundarkatterochillrarutforselochexport/utforselavhundarkatterochillrartillannateuland.4.3d562bc1346a4603d78000337.html

 

https://www.skk.se/sv/hundagande/tips-och-rad/att-resa-med-hund/resa-utomlands/

 

Topp 5 hundförsäkringar

Lassie hundförsäkring

Lassie

Hundförsäkringsbolag

Many pets hundförsäkring

ManyPets

Hundförsäkringsbolag

moderna-hundförsäkring

Moderna Försäkringar

Hundförsäkringsbolag

ica-hundförsäkring

Ica Försäkring

Hundförsäkringsbolag

Agria-hundförsäkring

Agria Djurförsäkring

Hundförsäkringsbolag