Topp 10 vanligaste hundraser 2024

Labrador retriever

Varje år listar Svenska kennelklubben de mest införskaffade hundraserna. Som vanligt är det labrador retriever som toppar listan, och har gjort så de senaste 9 åren.

Trenden tyder dock på att det blir mer och mer vanligt med småhundar. Föregående år var fransk bulldog med på topplistan men har nu ersatts av en annan småhund, nämligen Dansk-svensk gårdhund.

Nedan listar vi och kortfattat recenserar topp 10 vanligaste hundraserna:

  1. Labdrador retriever
  2. Tysk schäferhund
  3. Golden retriever
  4. Jämthund
  5. Cocker spaniel
  6. Shetland sheepdog
  7. Chihuahua
  8. Staffordshire bullterrier
  9. Dansk-svensk gårdshund
  10. Bichon havanais

1. Labrador retriever

Kommer från England och är fortfarande än idag en mycket populär hundras. Hunden är en jakthund som främst används för att apportera fågel och småvilt.

Egenskaper
Rasens egenskaper kännetecknas vid glad, social, intelligens och stark vilja. Labrador retriever har en mycket god arbetslust och samarbetsförmåga. Rasen behöver relativt mycket motion men mer viktigt är det att den får meningsfulla uppgifter så som apportera, lydnad personsöka eller viltspåra.

Hälsa
Anses vara en relativt frisk ras men registrerade åkommor på en Labrador retriever är: Höfter, armbågar, ögon fetma och hältor.

Utseende
Rasen är starkt byggd med brett huvud. Mankhöjd för hanar är cirka: 56 cm hög och för tikar cirka 55cm hög. Rasens färg är enfärgat svart, gul eller leverbrun.

Övrigt
Labrador retriever är den mest populära hundrasen 2019. Vår rekommendation vid val av hundförsäkring för denna ras är Moderna hundförsäkring.

2. Tysk Schäferhund

Härstammar från Tyskland och är ofta dresserad som en tjänstehund inom en rad olika områden.

Egenskaper
Rasens egenskaper kännetecknas vid mångsidighet, mentalt balanserad, självsäker, uppmärksam och samarbetsvillig.

Hälsa
Enligt statistik så ligger Tysk schäferhund strax över snittet när det kommer till sjukdomsfall. Hundrasen är i och för sig ofta en tjänste och tävlingshund vilket kan förklara varför de ligger ovanför snittet jämfört med andra raser. Vanliga sjukdomar är hudsjukdomar och sjukdomar som anknyter till rörlighet.

Utseende
Hundrasen är en robust och påtagligt kraftfull. Mankhöjd för hanar är cirka 63 cm och för tikar är mankhöjden cirka 58 cm.

Övrigt
Tysk schäfer är en av de populäraste hundraserna 2019. Vår rekommendation vid val av hundförsäkring för denna ras är Moderna hundförsäkring.

3. Golden retriever

Härstammar från England och Skottland. Avlades främst för att få fram en jakthund som kunde enkelt söka rätt på fågel och småvilt.

Egenskaper
Rasens egenskaper kännetecknas vid intelligens, apporteringslust, vänlighet, självsäkerhet och tillit.

Hälsa
Golden retriever räknas som en allmänt frisk ras.

Utseende
Hundrasen är kraftfull och symmetriskt byggd med ett vänligt uttryck. Mankhöjden för hanar är cirka 58 cm och för tikar cirka 54 cm.

Övrigt
Hundrasen är inte bara för personer som vill ha en fågelhund vid jakt, utan rasen är också väldigt populär som sällskaps och familjehund. Vår rekommendation vid val av hundförsäkring för denna ras är Moderna hundförsäkring eller Folksam hundförsäkring. Eftersom rasen inte har särskilt mycket sjukdomar eller åkommor så rekommenderas en högre självrisk så att du får en låg månadskostnad.

4. Jämthund

Jämthunden är nästintill ett praktexempel för en typisk jakthund. Den är mest lämpad för just älgjakt.

Egenskaper
Rasen kännetecknas vid mod, stabilitet och en stor jaktlust.

Hälsa
Jämthunden är en relativt frisk ras men epilepsi och höftproblem förekommer.

Utseende
Jämthunden är en rektangulär spetshund med en mankhöjd för hanar på cirka 61 cm och cirka 56 cm för tikar.

Övrigt
Jämthund är en av Sveriges nationalraser. Vår rekommendation vid val av hundförsäkring för denna ras är Ica hundförsäkring eller Agria hundförsäkring.

Cocker spaniel

5. Cocker spaniel

Härstammar från England och mest lämpad vid morkullejakt och som sällskapshund.

Egenskaper
Rasen kännetecknas som sportig, aktiv, vänlig livlig och lekfull. Den arbetar gärna nära och tillsammans med sin ägare.

Hälsa
Cocker spaniel är relativt frisk men har en historia kring höfter och ögonsjukdomar.

Utseende
Rasen är en medelstor hund och är välbalanserad och kompakt utformad. Mankhöjd för hanar är cirka 40 cm och cirka 38 cm för tikar.

Övrigt
En aktiv ras som gärna kan aktiveras genom lydnad och jakt kurser. Vår rekommendation vid val av hundförsäkring för denna ras är Ica hundförsäkring.

6. Shetland sheepdog

Är en gårdshund som härstammar från Shetlandsöarna. Första Shetland sheepdog hunden kom till Sverige på 1930 talet.

Egenskaper
Rasen kännetecknas genom att hundarna är livliga, följsamma, kvicktänkta, arbetsvilliga och hängivna. De är kända för sin vighet och hoppförmåga. Shetland sheepdog är en mångsidig ras som passar både som sällskapshund, tävlingshund och utställningshund.

Hälsa
Rasen har få sjukdomar, dock så förekommer tillfälliga magåkommor och ögonsjukdomar.

Utseende
Rasen förekommer i flera olika färgvarianter men oftast sobel och vit i olika nyanser. Mankhöjden för hanar är cirka 37 cm och cirka 36 cm för tikar.

Övrigt
Rasen gillar mycket motion men anpassar sig enkelt efter ägarens aktivitetsnivå. Vår rekommendation vid val av hundförsäkring för denna ras är Moderna hundförsäkring.

7. Chihuahua

Rasen tros härstamma från Mexico. Chihuahua är en dvärghund som ofta ägarna har som sällskapshund.

Egenskaper
Chihuahua kännetecknas vid flock och ägarinstinkter, den försvarar gärna sitt revir vid fara. De är aktiva och keliga.

Hälsa
Dessvärre så har denna ras relativt mycket sjukdomar, dels på grund utav sin dvärgväxt. Bett, käk och ögon problem förekommer, lösa knäleder är inte heller helt ovanligt för denna ras.

Utseende
Chihuahua har ett äppelformat huvud, de finns både som kort och långhåriga. Väger mellan 500-3000 gram.

Övrigt
Chihuahua är världens minsta hundras som både gillar agility, promenader och mys i soffan. Vår rekommendation vid val av hundförsäkring för denna ras är Ica hundförsäkring, gärna med en låg självrisk och ett högt veterinärvårdsbelopp då det inte är så ovanligt med sjukdomar och andra åkommor för denna hundras.

8. Staffordshire bullterrier

Är en blandning utav bull och terrierhundar. I Sverige har man främst en Staffordshire bullterrier som utställnings och sällskapshund.

Egenskaper
Rasens egenskaper är kända som energiska, aktiva, fartfyllda, orädda, nyfikna och intensiva hundar.

Hälsa
Hundrasen har en känd sjukdomshistorik med bl.a. tunn päls, irriterad hud och felställda nedre hörntänder. På senare tid har även hundens andning tagits upp som ett riskområde.  

Utseende
Förekommer i flera olika färger så som röd, vit och svart mm. Mankhöjd för hanar och tikar är cirka 36-41 cm. vikten på hundarna varierar mellan 11-17 kg.

Övrigt
Hundrasen är känd för att gilla värme och fysisk kontakt. Vår rekommendation vid val av hundförsäkring för denna ras är Folksam hundförsäkring.

9. Dansk-svensk gårdshund

Har sitt huvudsakliga ursprung från terrier hundar. Dansk-svensk gårdshund är en jakt och sällskapshund.

Egenskaper
Rasen är känd för att vara anpassningsbar och ha en mycket bra vaktinstinkt. De gillar att arbeta både fysiskt och mentalt men samtidigt så är de väldigt keliga och familjära.

Hälsa
Hundrasen kan få höft och lår problem men är i regel väldigt friska få åkommor.

Utseende
Hundrasen har ganska så litet huvud med mycket kroppsmassa. Mankhöjden för hanar är cirka 36 cm och för tikar cirka 33 cm.

Övrigt
Dansk-svensk gårdshund ingår i svenska kulturarvet. Vår rekommendation vid val av hundförsäkring för denna ras är Folksam eller Svedea hundförsäkring.

10. Bichon Havanais

Bichon Havanais som är med på topp 10 listan är en renodlad sällskapshund som varken har apport eller jaktinstinkter.

Egenskaper
Hundrasen kännetecknas vid att vara lättlärd, godmodig, vänlig och charmig.

Hälsa
Är relativt friska, kan dock förekomma knäledsproblem men de är kända för att leva länge.

Utseende
Hängande öron med stora ögon och lång päls. Hundrasen brukar ha flera färger så som svart, vit och beige. Mankhöjden för hanar och tikar är cirka 23-27 cm.

Övrigt
Hundrasen kräver måttligt med motion och aktivering. De gillar både agility och lydnad. Vår rekommendation vid val av hundförsäkring för denna ras är Folksam hundförsäkring, eftersom det är en relativt billig hundförsäkring och hundrasen är inte speciellt känd för att ha mycket åkommor eller sjukdomar.

Staffordshire bullterrier

Topp 5 hundförsäkringar

Lassie hundförsäkring

Lassie

Hundförsäkringsbolag

Many pets hundförsäkring

ManyPets

Hundförsäkringsbolag

moderna-hundförsäkring

Moderna Försäkringar

Hundförsäkringsbolag

ica-hundförsäkring

Ica Försäkring

Hundförsäkringsbolag

Agria-hundförsäkring

Agria Djurförsäkring

Hundförsäkringsbolag