Dopinghunden Molly

Anti drugs

Hunden Molly florerar flitigt på nyhetsflödena. Hon är nämligen en 5 årig Cocker Spaniel som är världens första dopinghund.

Molly tillsammans med sina hundförare Jonna och Michael besöker olika idrottsföreningar och idrottsevenemang för att göra dopingkontroller.

-Molly ser otroligt snäll ut, men jag brukar säga att hennes nos är skräckinjagande, säger Michael Sjöö.

Jonna och Michael och i över 20 år arbetat inom svensk antidoping. De har genomgått en speciell utbildning för att kunna föra antidoping hunden Molly.

Jonna, Michael och Molly besöker olika föreningar och idrottevenemang där de tar in Molly i omklädningsrummen så att Molly främst får söka efter illegala dopingpreparat. Om Molly misstänker något så markera hon det genom att dra tassen mot väskan.

Michael Sjöö säger att de inte har något mandat som polis eller tull att få någon att öppna sin väska men, däremot så har de som är med i svensk idrott underkastat sig att gå med på dopingkontroll när de begär det. På så vis om Molly markerar något så kan de säga till personen att de utför en dopingkontroll och frågar om personen kan öppna sin väska.

Molly är inte som andra hundar

Molly markerar genom att dra tassen mot väskor för att indikera att här kan det finnas olagliga dopingpreparat. Efter att hon gjort detta så får hon som belöning sin gula boll att leka med, vanligtvis får hundar godis eller liknande som belöning. Molly belönas på så vis med lek när hon gjort ett bra jobb.

Molly kan även känna om personer tagit olika preparat

När personer går på olika preparat så kommer de ut via urinen och när man svettas, Molly kan även känna av hos personer om de går på olika olagliga preparat. Men främst så söker Molly igenom väskor och skåp.

Utbildad som en vanlig narkotikahund

Molly är utbildad som en vanlig narkotikahund men bara på dopingpreparat. Tullen har ett program för narkotikahundar som ska klara 18 punkter och Molly har klarat alla dessa. Hon har en fantastik nos, och hittar enkelt glasampuller som vanligtvis slängs i soprum.

Mollys känsliga nos måste vila en hel del, därför tränar hon bara två gånger i veckan. Det är oerhört viktigt vilka dofter Molly tar in när hon tränas. När Jonna och Michael tränar Molly har de handskar på sig för att Molly inte ska blanda in Jonna och Michaels doft. Handskarna avser också en doft och därför är det också viktigt att de ofta byter handskar av olika fabrikat så att Molly endast ska ta in och känna igen doften av preparaten.

När Molly arbetar bär hon alltid en svensk antidoping väst, dels för att folk ska veta att hon är en dopinghund men också för att Molly själv ska veta när hon arbetar och när hon är ledig.

Molly är idag 5 år gammal och en vanlig sökhund brukar arbeta tills de är 10 år gamla. Så förhoppningsvis kommer Molly att kunna arbeta i 5 år till, som vi också lär både se och höra mycket ifrån.

Topp 5 hundförsäkringar

Lassie hundförsäkring

Lassie

Hundförsäkringsbolag

Many pets hundförsäkring

ManyPets

Hundförsäkringsbolag

moderna-hundförsäkring

Moderna Försäkringar

Hundförsäkringsbolag

ica-hundförsäkring

Ica Försäkring

Hundförsäkringsbolag

Agria-hundförsäkring

Agria Djurförsäkring

Hundförsäkringsbolag