Så här gör du om din hund har problem med magen
Problem med mage och tarm är en vanlig orsak till att hundar besöker veterinären. Får din hund diarré eller kräkningar så finns det saker du ska tänka på och som vi kommer skriva om här.
Man ska alltid ta sina hundar på allvar och är man orolig så är det bättre att besöka veterinären, eller åtminstone ringa, än att inte göra det. Men det är inte alltid magproblem kräver veterinärbesök, utan det är relativt vanligt. (Självklart inte om det händer ofta)
Ofta är mag -och tarmproblem temporära och går över snabbt hos hundar. Det är vanligt att hunden kräks eller har diarré vid enstaka tillfällen, innan allt blir som det ska igen. Det är inget man behöver oroa sig över.
Stoppa diarré och kräkningar hos din hund
Är det vid upprepade tillfällen som hunden har lös avföring eller kräks så kan de vara något som inte stämmer. Men det finns åtgärder du kan vidta, förutsatt att hunden har bra allmäntillstånd. Alltså inte är ovanligt trött, apatiskt eller på annat sätt verkar vara påverkad negativt. Är din hund påverkad och har dåligt allmäntillstånd så bör du kontakta en veterinär.
Börja med att strypa tillgången till mat under 24 timmar, men se till att hunden får vatten. Under första dygnet kan du ge din hund ett fiberpreparat. Det är bra för att fibrerna saktar ner hastigheten i tarmen och har en bindande effekt på vävnadsgifter. Hundens kropp kan på detta sätt hjälpa sig själv att få salt- och vätskebalansen återställd.
Produkter för hundar som har diarré och lös mage hittar du här.
Försvinner symptomen hos din hund under det första dygnet av svält och eventuellt Canicur fiber, så är det dags för nästa steg. Ge din hund lättsmält mat, till exempel potatismos, kokt fisk eller kokt ris 4-6 gånger om dagen, i mindre portioner än vanligt. Gör detta i 4-6 dagar, allteftersom kan du börja trappa ner på antalet måltider tills du är nere på det normala antalet för din hund.
Om allting har gått bra under dessa 4-6 dagar av dietkost så kan du successivt börja gå tillbaka till vanlig kost på 2-3 dagar. Blir din hund dålig igen och får kräkningar och lös i magen så bör du kontakta en veterinär. Din hund kan ha fått i sig något föremål som dess mage inte kan hantera och i värsta fall behövs en operation.
Avmaskning
När din fyrbenta vän har återhämtat sig från magproblemen så rekommenderar vi att du kollar när senaste avmaskningen gjordes. Har det gått lång tid sedan den senaste avmaskningen eller om du upptäckt mask i kräks eller avföring så bör du göra en ny avmaskning. På Apoteket kan man köpa Axilur som är ett receptfritt avmaskningsmedel som är snällt. Följ anvisningar och ge i förhållande till hundens vikt.
Det är många som undrar om det är bra eller dåligt att avmaska av dräktiga hundar. Vår samarbetspartner FirstVet säger såhär om detta:
“Det bästa är egentligen att börja med att kontrollera om din tik har parasiter med hjälp av ett avföringsprov. Du kan t ex köpa provtagningskitet ”Kollamasken” på apoteket, samla in avföring enligt bifogade instruktioner och själv skicka in provet till laboratoriet. Du får då svar på ifall man har kunnat se tecken på spolmaskinfektion (dvs maskägg) i provet.
Om du har stark anledning att misstänka att din tik har spolmask, eller om avföringsprovet har visat att hon har spolmask, är det Axilur som ska användas som avmaskningsmedel. Axilur ges då dagligen från dag 40 i dräktigheten till och med 14 dagar efter valpning. Men denna intensiva avmaskning under dräktigheten är oftast bara aktuell om man har stora problem med spolmask i sin kennel.
Alternativt kan man välja att behandla tiken och valparna tillsammans under valparnas andra levnadsvecka (innan de är 21 dagar gamla), men då bör man även ha kontrollerat tikens avföring för förekomst av maskägg (se ovan) strax innan valpning.
Sedan avmaskas valparna en gång var fjärde vecka fram till 12 veckors ålder (alternativt varannan vecka, om man använder Banminth). “
Kroniska symptom
Det är inte alltid resultatet blir det man önskar, trots att man följer alla råd när det kommer till diet och avmaskning. Har din hund återkommande problem med lös avföring och kräkningar så kan det vara värre än man först befarat.
Blodblandade kräkningar, kräkningar av galla, kräkningar av osmält föda, slemmig eller blodig avföring, samt att din hund vägrar äta kan vara symptom som förekommer.
Byt till ett skonsamt foder
Det kan i lindriga fall räcka med att du byter till ett mer skonsamt foder som tarmen klarar av att bryta ner och smälta på ett bättre sätt. För att du ska få rätt foder för din hund rekommenderar vi att du pratar med en veterinär.
Vill du göra det bekvämt från ditt hem så rekommenderar vi FirstVet’s digitala veterinärklinik.
Genom videosamtal kan du få råd, diagnos och behandlingsförslag.
Men det är inte alltid det hjälper, utan ofta krävs en ordentlig undersökning av din hund för att hitta den rätta behandlingen för hundens besvär.
Mag och tarmutredning
En utredning av mage och tarm är ganska genomgående. Man tittar inte bara på mage och tarm, utan hela patienten samt dess omgivning och miljö, för att få en uppfattning och försäkra sig om att det inte är andra sjukdomar eller miljön som påverkar hundens mage och tarm.
Utrednings börjar alltid med ett utförligt samtal med veterinären. Samtalets fokus ligger på hundens symptom, kost och miljö, efter det följer en vanlig undersökning av din hund.
Analyser av blod och avföring utförs, det är bra om du har ca en matsked avföring från tre olika tillfällen blandad i en påse. Avföringsprover bör inte vara mer än 1-2 dagar gamla och ska försvara kallt (kylskåp) fram tills ditt besök hos veterinären.
I vissa fall händer det att röntgenundersökning med eventuell kontrastpassage kan bli aktuell.
Undersökning genom gastrorektoskopi
Genom att göra en gastrorektoskopi kan du få den bästa informationen om din hunds mag och tarm hälsa. Ett endoskop förs under narkos in i munnen eller via analöpnningen för att undersöka vävnader i mag och tarmkanalen samt ta vävnadsprover.
Proverna undersöks och bedöms av vävnadspatologer på laboratorium. Det dröjer cirka 7-10 dagar innan provsvaren kommer tillbaka. Under tiden som du väntar på provsvaren brukar din hund påbörja behandling, dock kan behandlingen komma att korrigeras beroende på vad provsvaren säger.
När du ska undersöka hundens magsäck och främre tunntarm räcker det att hunden fastar i 12 timmar före ingreppet. Däremot vid rektoskopi där grovtarmen undersöks krävs att din hund fastar i 2-3 dygn, samt lavemang för att försäkra sig om att tarmen är fri från avföring. Detta för att din hund ska kunna få bästa möjliga bedömning av vad som kan vara fel.
Förebygga problem med tarm och mage
Har din hund en tarmflora som fungerar väl så minskar också risken för problem med lös mage och kräkningar. Vad hunden stoppar i sig är det viktigaste för att magen ska fungera felfritt hos din hund. (Även viktigt för övriga organ och bra allmäntillstånd)
Fel foder för din hund kan ha negativ inverkan på magen och tarmen. Hundfoder med rätt balans av näring och fibrer ger din hund en bra tarmflora som tål mer. Vi hjälper gärna till med hundfoder, här kan ni se vad vi rekommenderar.
Ha koll på vad din hund stoppar i sig när ni är ute på promenader. Om hunden får i sig främmande föremål kan det vara direkt farligt och ett akutbesök till veterinären kan i värsta fall behövas. Att äta på döda djur eller något annat olämpligt kan orsaka diarré, det är varken kul för dig eller hunden.
Topp 5 hundförsäkringar
Lassie
Hundförsäkringsbolag
Petson
Hundförsäkringsbolag
Sveland Djurförsäkringar
Hundförsäkringsbolag
Hedvig Försäkring
Hundförsäkringsbolag
Agria Djurförsäkring
Hundförsäkringsbolag