Funderar du på att skaffa hund?

Att äga en hund kanske inte alltid är så lätt, nedan listar vi om de viktigaste aspekterna att tänka på när man har eller är i tankarna för att skaffa hund.

Ofta tänker man att jag vill ha en hund och kanske då också skaffar sig en hund men vad man inte tänker på är vad det faktiskt handlar om och vilka ansvarsområden som följer med. Men det finns vissa regler och riktlinjer som bör följas. Vi kommer nedan att lisa några utav dom.

Inför hundägandet

Tänk igenom om du har tid för att ta hand och sköta om en hund. Det finns massvis med olika raser som har olika egenskaper och därmed kräver olika mycket träning och uppmärksamhet av dig som husse/matte. Att välja en rashund har många fördelar, dels så kan du göra val om du vill ha en kort eller långhårig hund, stor eller liten hund, om du vill ha en vallhund, jakthund eller bara en sällskapshund. Är du inne på en liten hund så kan den vara så liten som en chiuahuan på endast 500gram som fullvuxen, eller om du väljer en stor som en grand danois som har 80cm i mankhöjd. Små hundar kräver oftast mindre utrymme samt att de äter betydligt mindre. Ungefär samma tankesätt gäller för lång eller korthårig hund. En långhårig hund behöver både badas och borstas betydligt oftare än en korthårig hund. Att välja en rashund framför en blandras har också oftast mindre risker för sjukdomar mm. du vet också mer exakt vad för typ av hund du får om du väljer en rashund.  De flesta som ska köpa en hund tänker ofta att den blandras är betydligt mycket billigare men värt att nämna är att inköpskostnaden på en hund är egentligen bara en minimal del av den totala kostnaden under hundens livstid. Ju mer du läser på om de olika raserna ju större chans är det att det blir en bättre matchning mellan dig och din hund. Tänk inte bara på utseendet när du väljer hund, för det är ju faktiskt insidan som räknas och glöm inte att hunden är människans bästa vän. Vi har skrivit om de tio vanligaste hundarna i Sverige. (Läs om de vanligaste hundraserna)

De faktiska kostnaderna

Att äga en hund innebar kostnader, de flesta som ska köpa en hund kanske inte tänker på att det är mer än bara mat man ska inhandla till sin hund. Nedan listar vi de vanligaste kostnaderna som kommer när under första året man äger en hund.

  • Inköpspris – exempelvis golden retriever ca 15 000kr

  • Hunfoder – ca 120kg hundfoder 7000kr

  • Vaccination – ca 500kr

  • Försäkring – exempelvis ICA hundförsäkring ca 1846kr

  • Bajspåsar – 1000st ca 300kr

  • Nödvändiga saker – hundsäng, koppel, matskål, leksaker, filt, borste, klotång ca 500kr Den totala summan på ovanstående punkter blir 24 646kr.

Tiden

Att äga en hund tar tid och energi, det räcker inte med att bara mata och gå ut och rasta sin hund. En hund behöver uppfostras och behöver speciellt när de är valpar väldigt mycket uppmärksamhet. Är du småbarnsförälder så läggs stor del av din tid på arbete, hushållssysslor och inte minst på dina barn och deras uppfostran samt deras fritidsaktiviteter. Se därför till att du har tid över att faktiskt ta in en ny familjemedlem (hunden) i ditt hem. En valp kan oftast inte lämnas ensam alls utan kräver extra mycket tid i början, när sedan hunden är fullvuxen så kan hunden maximalt lämnas ensam i 5 timmar om dagen. Ditt intresse är också en viktig faktor i och med ett hundägande. Det kan kännas väldigt exalterade och kul med en valp och med åren kan ditt intresse för hunden både gå upp och ner, vilket är helt naturligt. Vi vill ändå påpeka att det här med intresset för sin hund är en sak man skall dels tänka på inför ett hundköp men också under tiden som man är hundägare.

Strikthundägaransvar

det är alltid du som hundägare som har ett strikt hundägaransvar, det vill säga att du ansvarar för hur din hund beter sig. Hamnar exempelvis din hund i ett hundslagsmål så är det alltid du som hundägare som är skyldig att ersätta den andra hunden för eventuella skador som din hund orsakat oavsett om det är provcerat eller ej. Den andra hundägaren har precis samma skyldigheter gentemot de skador den orsakat mot din hund. Det är därför av yttersta vikt att man har en bra hundförsäkring.

 

Läs nästa blogg-inlägg här

Topp 5 hundförsäkringar

Lassie hundförsäkring

Lassie

Hundförsäkringsbolag

Petson

Hundförsäkringsbolag

Sveland Djurförsäkringar

Hundförsäkringsbolag

Hedvig Försäkring

Hundförsäkringsbolag

Agria-hundförsäkring

Agria Djurförsäkring

Hundförsäkringsbolag